Till stan

Från landet till livet i stan

Mina föräldrar flyttade till Helsingfors hösten 1951. Mot slutet av 1940-talet blev det allt svårare för en familj på ett småbruk att få det att gå ihop ekonomiskt endast med inkomsterna av mjölken från några kor. Kring 1950-1951 började min pappa söka arbete i Helsingfors. Han fick jobb som kranförare på Krogius kollager på Busholmen, men det blev besvärligt och tröttsamt att pendla mellan Södra Paipis och Helsingfors med buss. För att familjen skulle kunna flytta till Helsingfors gällde det att hitta en bostad. Problemet löstes genom att pappa också skaffade ett jobb som gårdskarl på hundramarksvillorna vid Gräsviksgatan och Barnhemsgatan. Till gårdskarlsjobbet hörde på den tiden alltid en bostad. Adressen var Gräsviksgatan 11-13 S 4.

Flyttningen till Helsingfors blev aktuell under höstterminen 1951. För att jag inte skulle behöva byta skola mitt i terminen blev jag inhyst hos familjen Lindroos i Paipis som jag kände mycket väl. Gretel och Hemming Lindroos hade sju barn. De tre äldsta var pojkarna Torvald, Ingmar och Torsten, som var mina bästa kamrater och som jag annars också var mycket tillsammans med, så jag trivdes bra hos dem.

Under jullovet flyttade sedan också jag till Gräsviken i Helsingfors och började på vårterminen 1952 i Annegatans folkskola. Där gick jag bara en termin, men hann få några nya kamrater, som jag ibland var hemma hos, t.ex. ”Lefa”, ”Made” och “Inkis”. Speciellt Leif Vainio var jag mycket tillsammans med, också efter att vi började gå i olika skolor. Leif gick till en yrkesskola, medan jag fortsatte min skolgång i Andra Svenska Lyceum på Albertsgatan 30.

-> Olympiasommaren 1952