ASL

Andra Svenska Lyceum (ASL)

Hösten 1952 började jag i Andra Svenska Lyceum i Helsingfors (ASL). Det var en mycket speciell skola, den enda i Helsingfors med gymnasieklasser, som byggde på en treårig mellanskola. Det betydde att man började i mellanskolan på klass III, vilket kanske ledde till en annorlunda sammansättning av elever än i andra skolor. Stämningen och sammanhållningen var alldeles utmärkt, trots, eller på grund av det heterogena elevmaterialet.

1957ASLgropen16

ASL 1957 klass 7 i “Gropen”. Från vänster: Hilppa, Carita, Maj-Britt, Lena, Sten, Tom, Jouko, Rauno och Mary.

Skolan verkade på den tiden i ett gammalt tegelhus i hörnet av Albertsgatan och Nylandsgatan. Det hade uppenbarligen varit ett bostadshus som man hade anpassat till skolbruk. I nedre våningen mot Nylandsgatan fanns en verkstad, varifrån det ibland hördes kraftigt buller, speciellt i den så kallade ”Gropen” som var ett litet klassrum rakt ovanför verkstaden. Bullret kom från maskinhammaren, som användes för smidesarbetena i verkstaden. I nedre våningen fanns också ett luktande grönsakslager, och ett vedlager med klabbar för vedeldningen i huset. Klassrummen var alla olika till formen. Ibland bestod klassrummet av två bostadsrum, där man hade gjort en stor öppning i väggen. I en del rum fanns det en kakelugn eller spis som eldades av den elev som satt närmast. Det var mycket hemtrevligt och stimulerande.

1957ASLgropen26

ASL 1957 klass 7 i “Gropen”. Från vänster: Max, Thorolf, Caj, Lea och Sinikka. Bakom Lea skymtar Hilppa med sin Jaffa-flaska.

Gymnastiksal fanns det inte. Gymnastiklektionerna var i Mikael-Agricola kyrkans gymnastiksal, åtminstone för pojkarna, så vi fick motion också på väg till och från jumppan. På vägen fanns ett bageri på Albertsgatan med utmärkt fina munkar som kallades ”possuja”. De var stora, fyllda med sylt och friterade, med massor av socker utanpå. Flickorna gick till någon flickskolas gymnastiksal, tror jag.

Trots de anspråkslösa skollokaliteterna hade vi utmärkta och kunniga lärare, som också var stora personligheter. Jag kommer speciellt ihåg rektorn ”Reksin” Bertel Hedström i matematik, fysik och kemi i gymnasiet, Elvi ”Stakan” Holmberg i engelska och tyska, Börje ”Bökä” Mattson i svenska, Bertel ”Limpan” Lemberg i biologi och geografi, Sigtrygg ”Sigge” Serenius i religion, Maria ”Hissis” Runeberg (senare af Hällström) i historia, Carl-Gustav ”Rossi” Roos i matematik, fysik och kemi, Thyra Kotkatlahti i finska, Ali ”Alibaba” Bremer i teckning och Caj ”Stålis” Stålström i gymnastik, idrott och hälsolära för gossar.

ASL_larare_16

ASL:s lärare. Från vänster: Ali Bremer, Maria Runeberg, Carl-Gustav Roos, Henke Perlman, Ingeborg, Nyberg, Thyra Kotkatlahti, Bertel Lemberg, Sigtrygg Serenius och Elvi Holmberg.

ASL klarade sig ganska bra i idrottstävlingar. Speciellt bra var vi i korgboll där vi vann alla serier som anordnades mellan de svenskspråkiga skolorna i Helsingforstrakten samt distrikts- och förbundsmästerskap. Jag var med i det vinnande korgbollslaget 1957 och 1958. ”Stålis” var en mycket bra och stimulerande gymnastiklärare. Den säregna skolmiljön på Albertsgatan tillsammans med ett ganska heterogent elevmaterial och goda lärare skapade en positiv anda, god stämning och god sammanhållning. Speciellt vi, som var klasskamrater i början av gymnasiet i det märkliga klassrummet ”Gropen” som låg en halv våning lägre än de andra och där oljudet från hammaren i verkstaden under oss hördes bäst, har fortsatt att hålla kontakt med varandra genom tiderna. Vi har haft klassträffar och olika sammankomster nästan årligen, i allmänhet hemma hos någon.

1957ASLkorgboll

ASL:s korgbollslag 1957. Från vänster: Rauno,Caj, Max, Sten, Rauno, Lars-Eric

År 1957 flyttade ASL från Albertgatan till ett nytt skolhus på Sturegatan, där jag hann gå bara ett skolår, dvs. sista klassen i gymnasiet. Allt var nytt och fint och bra och ändamålsenligt, men den speciella andan och stämningen vi hade fått uppleva på Albertsgatan saknades. På våren 1958 utdimitterades jag tillsammans med 16 andra studenter i Andra Svenska Lyceums första studentkull på Sturegatan. Skolan var slut!


Mera bilder om ASL:

1956ASLklass7ed

ASL klass 7 hösten 1956 på Albertsgatan.

1958ASLstudenterna16

Maj 1958, den första studentklassen från det nya skolhuset på Sturegatan.

2008ASLstudenter

50 år senare, maj 2008 hos Boba.

-> Gräsviken