Intro

GTK 1973-2004 – Intro

Efter studierna och fil.lic.-examen vid Helsingfors universitet 1967 jobbade jag över 5 år som geolog för Anglo American Corporation i Zambia. Vi trivdes bra där, men tanken på barnens framtida skolgång gjorde oss lite fundersamma. Hösten 1972 åkte vi på en semesterresa till Finland. Via tidigare studiekamrater fick jag veta att den nya överdirektören för Geologiska forskningsanstalten i Otnäs, Herman Stigzelius, sökte en assistent. Jag lyckades ordna en intervju, och blev anställd.

VD170104

Geologiska forskningsanstalten i Otnäs, Esbo. Foto: GTK 1974.

Det blev över 30 år i statens tjänst, 1973-2004. Det låter kanske inte så spännande, men det var verkligen intressant, omväxlande och utmanande. Jag blev ganska snart involverad i att utveckla informationstjänsterna och delta i olika arbetsgrupper och olika former av internationellt samarbete, och det ena ledde ofta till det andra.

Som chef för informationsbyrån 1978-1997 fick jag bl.a. vara med om att utveckla digitala tjänster i ett relativt tidigt stadium. Speciellt intressant och utmanande var det internationella samarbetet med bibliografiska databaser. Under tre decennier hinner det ju också ske en hel del omorganiseringar i ett statligt verk. Den gryende ADB-gruppen införlivades t.ex. med informationsbyrån och så blev jag plötsligt ADB-chefens chef. Det var en verklig utmaning att sedan fungera som länk eller tolk mellan de två för varandra helt främmande kulturerna: den entusiastiska unga tekniska personalen och den oförstående äldre administrationen, som ibland kallade ADB-gruppen “gökungen” (som ju är känd för att växa snabbt och knuffa ut de andra ungarna). Inom det omgivande samhället skedde också förändringar. På 1970- och 1980-talet var det aktuellt med utlokaliseringar. I samband med det fick jag vara med om att etablera bibliotek och informationstjänster i våra regionala byråer i Rovaniemi och Kuopio. De sju sista åren, 1998-2004, var jag kommunikationsdirektör med ansvar för informationstjänster, adb-underhåll, marknadsföring och kommunikation.

Det internationella samarbetet omfattade bl.a. vetenskapligt samarbete med grannländerna, dels med Sovjet och dels med de nordiska och senare också med de baltiska länderna. På 1990-talet blev det aktuellt med europeiskt samarbete inom geologi med arbetsgrupper och diskussioner i Bryssel. Utvecklingssamarbetet i Östafrika började med en Fact Finding Mission 1974 och ledde bl.a. till ett jobb som projektchef i Kenya 1981-1982. Den internationella geologiska unionen IUGS ordnar vart fjärde år en stor internationell geologisk kongress någonstans i världen, och jag deltog ofta som utställare med att presentera samnordiska projekt. Den sista stora kongressen jag deltog i var i Florence 2004.

-> Lappland 

-> Tillbaka till GTK